Εορταστικός «μποναμάς» για την «Ελπίδα» Τρικάλων

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας του έργου «Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στα Τρίκαλα», προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, ικανοποιώντας δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου «Ελπίδα» Τρικάλων.

«Προχωράμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ σε ένα έργο αγάπης και προσφοράς, με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα» δήλωσε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει την χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου.

Αξιοποιούμε την μεγάλη δωρεά ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Δεληλίγκα και κατασκευάζουμε ένα πρότυπο Θεραπευτικό Κέντρο στα Τρίκαλα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους».

Το έργο «Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ με πρόβλεψη διανυκτέρευσης» αφορά επεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια στο τέρμα της οδού Πατουλιάς στα Τρίκαλα σε οικόπεδο που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.

Με το έργο προβλέπεται:

* Αποκατάσταση των υπαρχόντων 2 κτιρίων περιλαμβανομένου και του φέροντος οργανισμού αυτών

* Λειτουργική ενοποίηση των κτιρίων με επεμβάσεις στις όψεις και στο εσωτερικό αυτών (οροφές, δάπεδα, διαχωριστικοί τοίχοι, χώροι βοηθητικοί και υγιεινής, λοιποί χώροι) με στόχο την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ

* Κατασκευή νέου κτιρίου επιφανείας 510 m2 για την εξυπηρέτηση των αναγκών του θεραπευτικού κέντρου

* Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με βελτίωση των προσβάσεων προς τα κτίρια και κατασκευή γηπέδων και λοιπών χώρων άθλησης ΑμΕΑ καθώς και διαμόρφωση χώρου για την τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής ΑμΕΑ

*Διαμόρφωση χώρων για θεραπευτική ιππασία περιλαμβανομένων και 2 μικρών κτιρίων και στεγάστρου στον χώρο αυτόν

*Κατασκευή ναΐσκου για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων

*Υπαίθριος κινηματογράφος

*Υπαίθριες διαδρομές.

Επισημαίνεται ότι στο νέο κτίριο θα εξυπηρετηθούν άτομα και των τριών κατηγοριών αναπηριών και συγκεκριμένα άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες και άτομα με νοητική υστέρηση.

Ο  σχεδιασμός όλων των χώρων βασίστηκε κυρίως στις αρχές σχεδιασμού για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και της νοητικής στέρησης.

Με το έργο θα εκτελεστούν εργασίες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, πρασίνου, σήμανσης χώρων κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου και πληροφοριακές πινακίδες.