«Ένεση» 750 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και …πανηγυρισμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση

Την αποδέσμευση 750 δις ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας «ένεση» ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του «κορωνοϊού» στην Ευρωπαϊκή οικονομία και να υπερασπιστεί το ευρώ.

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δις ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Έμπρακτη στήριξη της χώρας μας και ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που όπως επισήμανε «δίνει την δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δις ευρώ Ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.

Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».