Έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποτελεσματικότητα του «Ξενοκράτης»

Στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση ζημιών, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή 3 συμβάσεων προϋπολογισμού 887.477 ευρώ, με  φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Οι συμβάσεις είναι οι εξής:

* Προμήθεια 2 φορτωτών γαιών, πολυμηχανήματος τύπου Bobcat, οδοστρωτήρα Αρθρωτού Δονητικού», συνολικού προϋπολογισμού 516.936 ευρώ

* Προμήθεια τροχοφόρου εκσκαφέα ταφρών προϋπολογισμού 210.950 ευρώ

* Προμήθεια φορτωτή γαιών αρθρωτού προϋπολογισμού 159.591,69 ευρώ.

Το έργο στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020 έχει τίτλο «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές (ΥΠΕΘΑ)» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.747.477,69 ευρώ.

Ακολουθεί πλέον η υπογραφή των 3 συμβάσεων από το Υπουργείο, για την έναρξη υλοποίησής τους και προμήθειας των μηχανημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα είδη που δεν ανέδειξαν Ανάδοχο στον διαγωνισμό, εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή η νέα δημοπράτησή τους με συνολικό προϋπολογισμού 1, 8 εκ. ευρώ.

Τα μηχανήματα, θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές μονάδες της Θεσσαλίας , για να μπορούν να επέμβουν άμεσα, όπου απαιτείται.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη των φυσικών καταστροφών ή των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η αποκατάσταση τυχόν ζημιών στο πλαίσιο και του σχεδίου «Ξενοκράτης» όταν τίθεται σε εφαρμογή.