Εκδηλώσεις με αφορμή τα εγκαίνια του «Μουσείου Τσιτσάνη»

ΜΙΑ εβδομάδα με εκδηλώσεις, σχεδιάζει ο Δήμος Τρικκαίων με αφορμή τα εγκαίνια του «Μουσείου Τσιτσάνη» του μοναδικού Μουσείου για λαϊκό δημιουργό στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτόν, προστίθεται η ψηφίδα της επισημότητας σε έναν χώρο που από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, έχει γίνει χώρος πολιτισμού και ακτινοβολεί το έργο του κορυφαίου Τρικαλινού λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη με την ευγενική συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με την παροχή σπάνιου υλικού και εκθεμάτων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες με τη συμμετοχή των κορυφαίων ερμηνευτών Γιώργου Νταλάρα και της Γλυκερίας, του Γιάννη Διονυσίου και της Ασπασίας Στρατηγού, μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής, drum festival, παρουσίαση βιβλίου, αφιέρωμα σε θρυλικό τρικαλινό συγκρότημα. Βαρύτητα δίνεται στη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, με συναυλία – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 16 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στην αυλή του «Μουσείου Τσιτσάνη» σε συνεργασία με την «Rock School Of Music» ο Κώστας Μυλωνάς παρουσιάζει event

Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Τσιτσάνη, αφιέρωμα στο Τρικαλινό συγκρότημα της 10ετίας του ’60 «Τρίο Τρίκκη» που δόξασε τα Τρίκαλα σε Ελλάδα και εξωτερικό και που ξανασμίγει και παρουσιάζεται στο κοινό ζωντανά και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Σωτήρη Γοργογέτα. Παρά τα 90 χρόνια που ο κάθε ένας κουβαλά στην πλάτη του, τα Μέλη του συγκροτήματος θα δώσουν το παρών και θα διηγηθούν τις συγκινητικές  ιστορίες τους.

Την ίδια μέρα στις 9.30 το βράδυ στην αυλή του «Μουσείου Τσιτσάνη», θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής αφιερωμένη στη μουσική από τις πατρίδες του Τσιτσάνη και στα τραγούδια που μικρό παιδί άκουγε από τον πατέρα του από την Θεσσαλία και την  Ήπειρο. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα παρουσιασθούν δημοτικοί χοροί και τραγούδια από το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Τρικκαίων.

Τρίτη 18 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Μουσείου Τσιτσάνη», παρουσιάζεται το βιβλίο της Δήμητρας Μπαντή με τίτλο «Στα Τρίκαλα στα Δυο Στενά…  Για τον Βασίλη Τσιτσάνη και το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη» και στις 9.30 το βράδυ στην αυλή του «Μουσείου Τσιτσάνη» θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και υλοποιείται με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την παρουσία του Πρέσβη, και ανώτερων Διπλωματών της Κύπρου τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσει η  Γλυκερία.

Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του «Μουσείου Τσιτσάνη» και στις 9.30 το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία με Θεσσαλούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού τα οποία «έντυσαν» μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου.

Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στην αυλή του «Μουσείου Τσιτσάνη», θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη για τους δωρητές που συνέβαλαν στην δημιουργία του Μουσείου και στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Βασίλη Τσιτσάνη.

Μετά την λήξη της τελετής, θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα με ερμηνευτές την Ασπασία Στρατηγού και τον Γιάννη Διονυσίου. Στην συναυλία θα συμμετέχει τιμητικά ο Γιώργος  Νταλάρας. Ο μοναδικός καλλιτέχνης και οι εξαιρετικοί ερμηνευτές, θα παρουσιάσουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη.