Είναι ευθύνη μας να δώσουμε στα παιδιά πίσω την παιδική τους ηλικία

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, 7 εκ. παιδιά στερούνται την ελευθερία τους καθώς κρατούνται σε φυλακές, είναι υπό αστυνομική κράτηση, διαμένουν σε κέντρα κράτησης Μεταναστών, σε Οίκους για ΑμΕΑ και άλλα ιδρύματα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «αυτό αντίκειται στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και η οποία επιτρέπει την κράτηση ατόμων κάτω των 18 ετών μόνο ως έσχατο μέτρο και για μικρό χρονικό διάστημα» με αίτημα «Είναι ευθύνη μας να δώσουμε στα παιδιά πίσω την παιδική τους ηλικία».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες κράτησης εμφανίζουν 10 φορές συχνότερα ψυχιατρικές διαταραχές και πεθαίνουν σε πολύ μικρότερη ηλικία σε σχέση με όσα δεν έχουν βρεθεί ποτέ υπό κράτηση.

Τουλάχιστον 410.000 παιδιά κρατούνται κάθε χρόνο σε φυλακές ή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, ενώ 1 εκ. βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση, ενώ 8 χώρες κρατούν συνολικά 330.000 ανήλικους Μετανάστες.

Ακόμη 5,4 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρύματα και δεκάδες χιλιάδες παιδιά Τζιχαντιστών κρατούνται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων σε Συρία και Ιράκ.