«Εγώ τον σκότωσα, εγώ»…

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιανουαρίου 2018 και σε ηλικία 64 ετών, φεύγει από την ζωή, ο Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός, γνωστός για την σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του, Τζίμης Πανούσης.

Παιδί Μικρασιατών Προσφύγων, μεγάλωσε στον Χολαργό και σε ηλικία 15 ετών, βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο τον οποίο εγκατέλειψε για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα» όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο και αργότερα  σχημάτισε το συγκρότημα «Μουσικές Ταξιαρχίες» με πρώτη live εμφάνιση το 1980 και πρώτο δίσκο 2 χρόνια αργότερα, ενώ είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα, το «Disco Tsoutsouni».

Το 1984 στον δίσκο «Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν» δέχεται λογοκρισία και μετά τον δίσκο «Κάγκελα Παντού» το 1986 ακολουθεί solo καριέρα όπου ασχολείται και με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και λίγο και με τον κινηματογράφο, ενώ εξέδωσε 6 βιβλία κυρίως βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές.

Το 2011 παρουσίαζε καθημερινή ημίωρη ραδιοφωνική εκπομπή σατιρίζοντας πολιτικά γεγονότα.

Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η καυστική του σάτιρα τον είχε φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με το δικαστήριο με κύρια κατηγορία την αθυροστομία του Τζίμη αλλά και τον καυστικό του στίχο που έθιγε άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.

Μια από τις πιο γνωστές κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Πανούσης και αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ ήταν η κατηγορία για προσβολή εθνικού συμβόλου.

Μετά την αυτόφωρη σύλληψη του και την δήλωση του «εγώ τον σκότωσα, εγώ!» αρχικά καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή 4 μηνών φυλάκισης αλλά τελικά αθωώθηκε δευτεροδίκως.