Εγκεφαλικά νεκρή η Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 10/12/2020 όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, προσωπικά δεν με αιφνιδίασαν.

Απλώς, μου έδωσαν την ευκαιρία να βγάλω κάποια συμπεράσματα. Ενδεχομένως κάποιους να τους απογοήτευσαν. Ίσως να περίμεναν μια σκληρότερη στάση της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Κάποιοι πιθανόν να ανέμεναν την ανακοίνωση ενός σκληρού καταλόγου κυρώσεων, που όμως δεν ήρθε.

Η Ε.Ε. ενήργησε, όπως ακριβώς της επιτρέπει να ενεργεί η σημερινή της δομή. Χλιαρά και ισορροπιστικά. Και με τον Θεό και με τον Μαμωνά.

Προσπαθεί να ικανοποιήσει αλλά και να μην εξοργίσει. Ακροβατεί. Αποφεύγει τις μετωπικές ρήξεις. Από την μια μεριά αισθάνεται ότι έχει την ηθική υποχρέωση να στηρίξει 2 κράτη μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι ένα βαρύνουσας σημασίας οικονομικό, γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό οικόπεδο. Δεν θέλει να το χάσει. Ούτε όμως και να το εντάξει. Δεν δένει με την Ευρώπη ούτε με την Δύση η Τουρκία. Ο φυσικός γεωγραφικός της χώρας είναι η Ασία και ευρύτερα η ανατολή. Ούτε και το Τουρκικό έθνος μπορεί να συνυπάρξει με το Ευρωπαϊκό. Άλλες αξίες, άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλες πολιτισμικές και πολιτιστικές αναφορές.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα Άδανα με το Στρασβούργο ή το Αμβούργο. Δύο κόσμοι διαφορετικοί και αταίριαστοι. Η ώσμωση και η ομογενοποίηση των 2 αυτών διαφορετικών εθνοτήτων είναι αδύνατη. Αυτό το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Τούρκοι.

Όλα τα προαναφερόμενα δεν είναι εικασίες αλλά συνέβησαν εν τοις πράγμασι. Όταν στο παρελθόν τα διαφωτιστικά ρεύματα συντάραζαν και άλλαζαν την Ευρώπη και μεταλαμπαδεύονταν από την μια Ευρωπαϊκή εθνότητα στην άλλη, στην Οθωμανική αυτοκρατορία βρήκαν κλειστές πόρτες. 500 χρόνια κατείχαν σχεδόν την μισή Ευρώπη και δεν μπόρεσαν να ενσωματώσουν και να αφομοιώσουν κάτι από αξίες της. Ούτε την μαντήλα δεν μπόρεσαν να καταργήσουν.

Κάτι πήγε να κάνει ο Κεμάλ και την επανέφερε ο Ερντογάν. Οσονούπω, η μοίρα και η ιστορία θα ορίσουν η Ελλάδα και η Κύπρος να είναι το ανατολικότερο σύνορο της Δύσης, και η Τουρκία το δυτικότερο σύνορο της Ανατολής. Προϊόντος του χρόνου αυτό θα γίνεται πιο ξεκάθαρο, όταν τα στρατόπεδα θα σχηματοποιούνται και θα συγκεκριμενοποιούνται.

Η Δύση θα προσπαθήσει να μην την χάσει την Τουρκία. Στο τέλος όμως θα χαθεί. Θα συνταχθεί με τις υπόλοιπες του φυσικού της χώρου. Αφού ο φυσικός της χώρος είναι η Ασία, όταν θα υπάρχουν 2 Ασιατικές οικονομικές υπερδυνάμεις, Κίνα –Ινδία, και μια Ασιατικοευρωπαϊκή, Ρωσία, πλησίον της, τότε η Τουρκία θα αποχαιρετήσει οριστικά την Δύση, θα κουνήσει μαντήλι.

Επειδή λοιπόν το μέλλον της Τουρκίας είναι Ασιατικό και όχι Ευρωπαϊκό, η Ε.Ε. έχει χρέος να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε 2 κράτη μέλη, τα οποία και την επόμενη ημέρα θα είναι εδώ, και να πάψει να κανακεύει και να συμπεριφέρεται εξ απαλών ονύχων σε μια επαμφοτερίζουσα σήμερα χώρα και αυριανή αναχωρίτρια. Οφείλει να γίνει η ανασχετική δύναμη που θα υψώσει ανάχωμα στις μεγαλομανείς ορέξεις ενός υπερφίαλου Ισλαμιστή. Ας αφήσει τις θωπείες. Ο άνθρωπος δεν παίρνει από λόγια. Μόνο από έργα.

Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι το έχουν αντιληφθεί αυτό. Για να τον συνετίσουν και να τον προειδοποιήσουν σκληραίνουν την στάση τους. Τα ταξίδια του Μάϊκ Πομπέο μόνο σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, ήταν προπομπός να μην αλληθωρίζει προς Μόσχα μεριά. Το μήνυμα δεν ελήφθη από την Άγκυρα και είχαμε το επόμενο βήμα.

Αναστέλλουν την πώληση των F-35 και προβλέπουν κυρώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό. Παρά το βέτο του Προέδρου, αν δεν συμβεί κάτι το συγκλονιστικό, θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 και στα 2 σώματα και θα γίνει Νόμος του κράτους. Το πρόσχημα είναι η αγορά των S- 400 από την Ρωσία. Δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι η αγορά ενός οπλικού συστήματος από μια χώρα που δεν αποτελεί πλέον απειλεί για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι ο πραγματικός και όχι ο προσχηματικός λόγος. Προειδοποιητικές βολές είναι, σε περίπτωση αυτονόμησης ή αυτομόλησης από την Δύση στην Ανατολή.

Τυχαίο, ότι ο κ. Λαβρόφ προσέτρεξε αμέσως προς συμπαράσταση της Άγκυρας; Στις φυγόκεντρες τάσεις του Ερντογάν αποβλέπουν. Τον μηνύουν να συμμαζευτεί.

Βλέπετε τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ταχύτατα. Και εμείς προ ετών είχαμε προμηθευθεί το οπλικό σύστημα S-300 από την Ρωσία. Ούτε αντιρρήσεις, ούτε προειδοποιήσεις, ούτε κυρώσεις υπήρξαν από τις ΗΠΑ. Γιατί δεν τις ενόχλησε; Γιατί οι ΗΠΑ κατενόησαν, ότι απλώς επρόκειτο για την αγορά ενός αντιαεροπορικού συστήματος και τίποτα περισσότερο. Δεν συνοδευόταν από κάποια μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Βλέπετε, τα αμερικανάκια σκέφτονται μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με την ΕΕ που κάνει εφήμερους και κοντόθωρους υπολογισμούς και παίρνει τον ύπνο τον δικαίου.

Δυστυχώς η Ε.Ε. δεν προετοιμάζεται για το μέλλον. Ακολουθεί την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Αδιέξοδη όμως, που σε οδηγεί σε στενά μονοπάτια και σε αποκόπτει από τις μεγάλες και ανοικτές λεωφόρους.

Εγκεφαλικά νεκρό χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ο κ. Μακρόν. Τα του οίκου του όμως δεν τα βλέπει. Μάλλον εγκεφαλικά νεκρή είναι η Ε.Ε.

Για κάποια ανταλλαγματάκια φίλτατε Πρόεδρε έκοψες λάσπη. Έτσι όμως δεν γίνεται χωριό.

Τι είναι σήμερα η Ε.Ε.; Ένας οικονομικός συνασπισμός και αυτός ατελής. Κατά τα άλλα 27 ανεξάρτητα κράτη, 27 διαφορετικές πολιτικές, 27 διαφορετικοί εξωτερικοί προσανατολισμοί, 27 διαφορετικά αμυντικά δόγματα κ.λπ. Βαβυλωνία.

Η αρχή της αλληλεγγύης πάει περίπατο όταν προσκρούει σε στενά εθνικά οικονομικά συμφέροντα. Ο καθένας προσπαθεί να βολευθεί όπως μπορεί. Παρότι πέρασαν 63 χρόνια από την ίδρυση της, είμαστε ξένοι. Έτσι θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ εάν αμφισβητούνταν κυριαρχικά δικαιώματα της Αλάσκας, που είναι μια από τις πολιτείες της, από τρίτη χώρα; Προφανώς όχι. Εκεί όμως υπάρχει ενιαίο πολιτικό κέντρο.

Η Ε.Ε. είναι ακόμη χυλός. Πολιτική ενοποίηση, ενιαίος εξωτερικός προσανατολισμός και ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι 3 από τις βασικότερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν, αν θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και να μην τη προλάβουν. Εάν συνεχίσει έτσι δεν έχει μέλλον.

Σε κάνα δυο 10ετίες, και αυτή η σήμερα ισχυρή Γερμανία δεν θα ισοδυναμεί ούτε με μια επαρχία από τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι οι 2 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σήμερα δεν μπορούν να επαναληφθούν οι πόλεμοι του οπίου, η καταστολή της εξέγερσης των Μπόξερς, η μια νεοαποικιακή επέλαση για να τις καθηλώσεις. Αυτά ανήκουν στη Ιστορία. Μόνον ένας τρόπος, υπάρχει να σταθεί η Ε.Ε. ισότιμα απέναντι τους. Το Έθνος-κράτος εξεμέτρησε το ζην.

Οι καιροί απαιτούν τη συγκρότηση ενός υπερκράτους και την γέννηση ενός υπερέθνους με συνεκτικό ιστό την Ευρωπαϊκή συνείδηση. Εάν η Ευρώπη παραμείνει διαιρεμένη και εγκλωβισμένη στα εθνικά σύνορα, που γεννήθηκαν από την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 18ου αιώνα είναι καταδικασμένη.

Κυρία Μέρκελ και κ. Μακρόν, οι προκάτοχοι σας και γεννήτορες της Ευρωπαϊκής ιδέας, Αντενάουερ και Ντε Γκώλ, οραματίσθηκαν μια πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, στρατιωτικά πολιτισμικά και πολιτιστικά ενιαία Ευρώπη.

Το Ντεγκωλικό σχήμα, από την εποχή του ψυχρού πολέμου ακόμη οραματιζόταν μια Ενωμένη Ευρώπη από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τα Ουράλια. Εκείνοι όμως ήταν οραματιστές, ενώ εσείς είσθε απλώς διαχειριστές.

Αυτά. Άντε, και καλά Χριστούγεννα.

Αποστόλης Παππάς

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρικκαίων