«Έφυγε» ο «μάγος της μπάλας»

Πένθος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο θρυλικός Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή Πελέ, ο παίκτης σύμβολο του ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια.

Η κλινική «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο επιβεβαίωσε πως ο εμβληματικός ηγέτης της Βραζιλίας άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από την επάρατη νόσο.

O εκλιπών, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Σάντος και συνέδεσε το όνομα του με τον σύλλογο της Βραζιλίας.

Στα 17 του χρόνια μεγαλούργησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας, σκόραρε 6 γκολ, τα 2 στον τελικό με τους διοργανωτές και σήκωσε το πρώτο του Μουντιάλ ως το νέο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου.

Μετά από 4 χρόνια το 1962, ήταν Μέλος της Σελεσάο που έκανε το «back to back» και το 1970 ήταν και πάλι πρωταγωνιστής στο 3Ο  του Παγκόσμιο Κύπελλο με 4 γκολ και 6 ασίστ. Στον τελικό του Μουντιάλ του Μεξικού ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε διαλύσει την άμυνα της Ιταλίας με γκολ και 2 ασίστ (4-1 η Βραζιλία).

Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε από το 1956 έως το 1975 στην ανδρική ομάδα της Σάντος και την τελευταία διετία της καριέρας του έπαιξε στην Αμερική για λογαριασμό της New York Cosmos.

Στην τροπαιοθήκη του εκτός από τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα έχει 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας, 2 Copa Libertadores, 2 διηπειρωτικά και πρωτάθλημα Αμερικής.

Για τη μεγάλη πλειονότητα, το κοντέρ του Πελέ σε επίσημα παιχνίδια σταμάτησε στα 757 γκολ και από αυτά, τα 643 τα πέτυχε με την Σάντος στην διάρκεια της 19ετους θητείας του, όμως οι απόψεις για αυτό το θέμα διίστανται.