«Έφυγε» ο Δημήτρης Τσοβόλας

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας νικημένος από τον καρκίνο.

Ο εκλιπών, υπήρξε ιδρυτικό Μέλος του ΠαΣοΚ και διετέλεσε για πολλά χρόνια Υπουργός Οικονομικών.

Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο «Αττικό» Νοσοκομείο, διασωληνωμένος στην ΜΕΘ.

Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ ήταν παντρεμένος και απέκτησε 2 παιδιά.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Άρτας το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο Υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη 8ετία της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως Υφυπουργός (1981-1984), Αναπληρωτής Υπουργός (1984-1985) και Υπουργός την περίοδο 1985-1989.

Ήταν ο πιο δημοφιλής Υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης λόγω φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε και η φράση «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα» του Ανδρέα Παπανδρέου, έμεινε στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 3ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι την βουλευτική του έδρα.

Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠαΣοΚ. Μετά την νίκη του ΠαΣοΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠαΣοΚ γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το ΔΗΚΚΙ μπήκε στην Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, ενώ το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο του κόμματος και από τότε επέστρεψε στην δικηγορία.