Δεν μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία

«Δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακίνητα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Νόμου, ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία», αναφέρει το «Υπερταμείο» μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για λίστα 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Το «Υπερταμείο», δηλώνει πως «θα γίνει επανέλεγχος της λίστας» και τονίζει «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κ.λπ.).

Τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Η εξαίρεση στο νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει  να παρερμηνεύεται.

Μετά τον επανέλεγχο και με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Κτηματολόγιο.

Περαιτέρω και ανεξάρτητα από τις φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν, είναι σημαντικό ότι η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία, ειδικά καθώς σήμερα πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα. Η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μίας μελετημένης στρατηγικής με στόχο την δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες».