Δεν γνώρισε ποτέ την κόρη του…

Το ημερολόγιο, έδειχνε 11 Αυγούστου 1996 και εντός της «Πράσινης Γραμμής» στην περιοχή της Δερύνειας, καταλήγει διεθνής διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για την συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Μεταξύ αυτών και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ με τους μοτοσικλετιστές να εισέρχονται στην «νεκρή ζώνη» του ΟΗΕ από αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο και αφού η Κυπριακή Αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει.

Στην άλλη πλευρά στην «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γκρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Από τη στιγμή που οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται.

Ομάδα Τουρκοκυπρίων εισήλθε στην «νεκρή ζώνη» και κραδαίνοντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους Ελληνοκύπριους διαδηλωτές.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους.

Ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη του ΟΗΕ, δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων…

 Από την συμπλοκή τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του Τάσου Ισαάκ έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει νεκρός από τα πυρά Τούρκων…

Η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους

Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα

Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία, ενώ η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το «Τραγούδι του Χελιδονιού», που έγραψε ειδικά για αυτήν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του.