Δεν αναγνωρίζεται το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνα Τζένγκο

Η διεθνής Ομοσπονδία στίβου, γνωστοποίησε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνα Τζένγκο δεν μπορεί να αναγνωριστεί.

«Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να επικυρωθεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ, είναι η διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί ντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, βάση των οποίων διεξάγονται όλες οι διοργανώσεις στίβου και δρόμου.

Η αθλήτρια στην προκειμένη περίπτωση, από την στιγμή εξόδου της από τον αγωνιστικό χώρο του στίβου, θα έπρεπε να συμπληρώσει και να υπογράψει την σχετική φόρμα ελέγχου και ακολούθως να συνοδευτεί από ελεγκτή στον ειδικό χώρο για την άμεση διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ.

Ο κανονισμός ντόπινγκ ορίζει ρητά, ότι μέχρι την λήψη του δείγματος η αθλήτρια πρέπει να συνοδεύεται από ελεγκτή. Οι έλεγχοι γίνονται άμεσα μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος και δεν προβλέπεται περιθώριο 24 ωρών.

Από την στιγμή που τίποτε από όσα προβλέπει ο κανονισμός δεν τηρήθηκε, το ρεκόρ της αθλήτριας δεν μπορεί να αναγνωριστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η 18χρονη Ελίνα Τζένγκο, «χρυσή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2016, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό νεανίδων (Κ20) ρίχνοντας 63.96 μ. με την πρώτη της προσπάθεια στην διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κ20, στα Γιάννενα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το ρεκόρ της κατηγορίας, διατηρεί η Κουβανή Γιουλέμνις Αγκουιλάρ με 63.86 μ. από τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015 στο Έντμοντον του Καναδά

Η Τζένγκο είναι αθλήτρια του «Α.Σ. Κένταυρος» Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, κατάγεται από την Αλβανία, γεννήθηκε στην Ελλάδα και πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2018, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 της Τζένγκο είναι 61.53 μ. από τις 8 Ιουλίου.