Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το πλήγμα στην Ελλάδα από το «κανόνι» της «Thomas Cook»

Ισχυρό οικονομικό σοκ υπέστησαν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα μετά το «κανόνι» της «Thomas Cook» με ξενοδοχειακές αλυσίδες και άλλες επιχειρήσεις του τουρισμού να προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος από την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας.

Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για την Κρήτη, όπου βρίσκονται οι 20.000 από τους περίπου 50.000 «εγκλωβισμένους» πελάτες της εταιρείας στην χώρα.

Την ίδια ώρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών πραγματοποιείται  σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Οφειλές από συμβόλαια, που έχουν υλοποιηθεί, κρατήσεις για τους επόμενους μήνες που ακυρώνονται τα 2 «αγκάθια» για την Ελληνική τουριστική «βιομηχανία».

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι παράλληλα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για να βρεθούν τρόποι στήριξης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, που επηρεάζονται.

Όσον αφορά την επιστροφή των τουριστών στην πατρίδα τους έχει αναλάβει η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τα πρώτα αεροσκάφη να φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση της πτώχευσης της «Thomas Cook» στους επιχειρηματίες των Σποράδων όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες.

Στην Σκιάθο, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, χρόνια συνεργάζονται με την εταιρεία.

Η «Thomas cook» δεν πλήρωνε άμεσα, οπότε αυτή την στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον 2 μηνών και πλέον τίθεται θέμα πως θα πληρωθούν τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία.

Μετά την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, πέρα αλλάζει όλο το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και υπάρξουν ανακατατάξεις σε όλη την τουριστική αγορά και φυσικά υπάρχουν φόβοι ότι σε κάποιους προορισμούς ίσως να μην καλυφτεί το κενό της Thomas Cook».