Χριστούγεννα …2 ταχυτήτων στην Ελλάδα

Την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, επιχειρεί η Κυβέρνηση, με νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του covid-19.

Τα μέτρα, οδηγούν σε Χριστούγεννα …2 ταχυτήτων, αφού οι ανεμβολίαστοι ουσιαστικά θα βρίσκουν εμπόδια στην αποκαλούμενη «κανονικότητα», ενώ για τους άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει ημερομηνία λήξης, προκειμένου να τους ωθήσει στην 3η δόση του εμβολίου.

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα, η Ελλάδα να έχει κατά ημερήσιο όρο περίπου 80 νεκρούς, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις στην Κυβέρνηση για οριζόντια μέτρα περιορισμών που θα επηρέαζαν την καθημερινότητα και των εμβολιασμένων, παρόλο που άρχισαν Ευρωπαϊκά κράτη να ανακοινώνουν πρόσθετους περιορισμούς και για τους εμβολιασμένους.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, αλλά θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους και να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid.

Σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία μπορούν να εισέρχονται  με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ.

Στις λειτουργίες στις Εκκλησίες, οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Στην εργασία, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο δημόσιο η προσέλευση θα γίνεται σε 3 ωράρια στις 7, στις 8 ή στις 9 το πρωί με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης το μεσημέρι και η τήρηση του ωραρίου θα αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ δεν αφορά σε Υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες.

Όλα αυτά, εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω και επιφέρουν μετά την 6η Δεκεμβρίου αυστηροποίηση του πλαισίου  για  τους ανεμβολίαστους.

Μέχρι στιγμής, δεν εξετάζονται  νέοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ με το σκεπτικό του αντίκτυπου στην οικονομία, προς το παρόν δεν εξετάζεται η αύξηση των ποσοστών της τηλεργασίας και φυσικά η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες με το επιχείρημα πως θα δημιουργηθούν κενές θέσεις που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν όπως έγινε με τον κλάδο των Υγειονομικών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις γιορτές, πολύ μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων, θα βρεθεί χωρίς την 3η δόση των εμβολίων, καθώς δεν θα έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από την χορήγηση της 2ης δόσης.