Αυτό γυρίζει μόνο με … «λεφτόδεντρα»

Με τον κορονοϊό να καταστρέφει την οικονομία, πλέον ξεκίνησαν οι …αναλύσεις και είναι διάχυτος ο φόβος για οριστικά «λουκέτα» και πληθαίνουν οι φωνές ότι είναι μονόδρομος για την επιβίωση της οικονομίας, σχεδιασμός καινοτόμος και άρα δαπανηρός.

Ο υψηλός κίνδυνος για βαθιά οικονομική ύφεση με οικονομική παύση είναι ορατός καθώς οι καταναλωτές παραμένουν στα σπίτια τους, τα καταστήματα δεν μπορούν να φθάσουν στους πελάτες τους και πολλά αποκόπτονται από τους προμηθευτές τους.

Η διάρκεια της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, φυσικά θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της ανταπόκρισης της υγειονομικής πολιτικής απέναντι στον «κορωνοϊό».

Όταν αυτό επιτευχθεί, παραμένει άγνωστο και είναι ο «Χ» στην εξίσωση, η αντίδραση των καταναλωτών. Θα παραμείνουν «σφιχτοί» ή θα επικρατήσει διάθεση «μια ζωή την έχουμε». Και αυτό θα εξαρτηθεί από την …χρηματοδοτική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αν δεν υπάρξουν … «λεφτόδεντρα», τότε θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική ευημερία αλλά από την άλλη το ζήτημα είναι πως θα δοθούν τα μετρητά στους επιδιωκόμενους αποδέκτες ώστε να μην καταλήξει η προσπάθεια στις τσέπες …αφερέγγυων που θα υπονόμευε τις στρατηγικές εξόδου για την επιστροφή των επιχειρήσεων στην κανονικότητα.

Και το σημαντικότερο, αν εξακολουθούν να φοβούνται για την υγεία τους οι πολίτες, δεν θα «λειτουργήσει» κανένα… δάνειο, οπότε η ενίσχυση του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει στον όποιο σχεδιασμό να είναι το «Α και το Ω»…