Ασυναγώνιστη η Ελλάδα στην κατανάλωση …αντιβιοτικών

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), επισημάνθηκε πως «Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την 1η  θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών», με Εκπροσώπους και Φορείς της υγείας να κάνουν λόγο για «απειλητικά επίπεδα» για την Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 68% των πολιτών δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στην Φιλανδία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 3%.

Στο ερώτημα γιατί ο Έλληνας λαμβάνει αντιβιοτικά, οι Επιστήμονες απαντούν ότι «στο 70% των περιπτώσεων κάνει χρήση για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, που δεν χρειάζονται καν την βοήθεια των Ιατρών και τα προμηθεύεται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή»…

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα πολύτιμα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν, ενώ το κολοβακτηρίδιο στις ουρολοιμώξεις έχει αποκτήσει αντοχή 15%».

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% στην κοινότητα και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα, θα πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και υποχρεωτικό strep test, ώστε ο γιατρός να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», και ζητήθηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι «η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους».

Επιστημονική κοινότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση για 6η συνεχόμενη χρονιά, υλοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες της υπερκατανάλωσής τους και συμμετέχουν στην εκστρατεία με στόχο να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, την διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, την διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

 Στην εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων που αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων.

Όπως επισημάνθηκε, «Δυστυχώς, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων στη χώρα μας είναι ανησυχητικά χαμηλό, καθώς στην χώρα μας, το 75-90% των ατόμων που παθαίνουν ετησίως από τη γρίπη είναι ανεμβολίαστα, που σημαίνει ότι αρκετοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη, είπε, αποτελεί το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, που πιθανώς να αντανακλά την αλλαγή στάσης του πληθυσμού έναντι των εμβολιασμών.

Στους ενήλικες άνω των 60 ετών, οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι έναντι της γρίπης, του πνευμονόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.