Άσκηση ετοιμότητας «Επίκεντρο 2023» στα Τρίκαλα

Με επιτυχία διοργανώθηκε η άσκηση ετοιμότητας με την ονομασία «Επίκεντρο 2023» στο 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα και 15 Φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Την άσκηση διοργάνωσε, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των 4 Νομών της Θεσσαλίας ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Αντιπύραρχος Δημήτριος Παπαγεωργίου και τον γενικό συντονισμό ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ΣτέφανοςΦωλίνας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο 10χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τρικάλων και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Με βάση το παραπάνω σενάριο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση μεγάλης κλίμακας, οι Αρχές της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κινητοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές και Εκπαιδευτικούς του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», λόγω ότι αναφέρθηκαν εγκλωβισμένοι μαθητές στον 1ο όροφο του σχολικού συγκροτήματος. Επίσης αναφέρθηκε μικρή εστία πυρκαγιάς στο ισόγειο χώρο του σχολείου, που φαίνεται να επεκτείνεται σε εύφλεκτα υλικά.

Στόχος όλων των Υπηρεσιών που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν να διαπιστωθεί το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσα από την εκπαίδευση υλοποίησης σεναρίου σε πραγματικές συνθήκες. Η συνολική αξιολόγηση της άσκησης θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, όμως, σε αυτή την φάση οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, κρίνοντας άκρως επιτυχημένη την συνεργασία των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν.

Στην άσκηση έδωσε το παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης που εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την σημασία αυτών των δράσεων και ανέφερε πως «Η ετοιμότητα όλων των αρμόδιων Φορέων απέναντι σε μία απρόβλεπτη φυσική καταστροφή, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω για μία ακόμη φορά, πως το επίπεδο και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων βρίσκεται σε άριστο επίπεδο και παρότι όλοι ελπίζουμε όλο αυτό να μείνει μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικών σεναρίων, έχουμε υποχρέωση να είμαστε πανέτοιμοι απέναντι στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αρμόδιων Υπηρεσιών, με στόχο την ενδυνάμωση της ασφάλειας, της προστασίας και της περίθαλψης των πολιτών.

Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με συνέπεια, ενισχύοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, και ασφαλώς επενδύοντας στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία του, αλλά και το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης στο οποίο βρίσκεται».

Οι Φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση, ήταν η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των 4 Νομών της Θεσσαλίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, το ΕΚΑΒ Τρικάλων, το Νοσοκομείο Τρικάλων, η ΣΜΥ, το 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.