Αριστερά-Σοσιαλδημοκρατία: Συστράτευση ή σύγκρουση για μια νέα εκδοχή της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου;

Η παρουσία του Ούντο Μπούλμαν, ηγέτη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, στην Εκδήλωση του Ιδρύματος «Φρήντιχ Εμπερτ» στο Ζάππειο για το «Μέλλον της Ευρώπης», μαζί με τον Γιώργο Καμίνη – την Λούκα Κατσέλη – τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων της Ενωμένης Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα ζήτημα παραγκωνισμένο από την τρέχουσα κομματική αντιπαλότητα των δυνάμεων αυτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ενώ η αναγκαιότητα της συμπόρευσης – της συμμαχίας – της συστράτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και άλλες προοδευτικές δυνάμεις  στα Όργανα της Ενωμένης Ευρώπης είναι φανερή και διευκολύνεται από τη κοινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, οι διαξιφισμοί –  η σύγκρουση των Κομμάτων αυτών σε μείζονα θέματα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας δημιουργεί μια προβληματική και  αντιφατική πολιτική κατάσταση. Τα θέματα αυτά δεν προσπερνούνται εύκολα.

Η εισήγηση του Ούντο Μπούλμαν για τα καθήκοντα της νέας εποχής, βοήθησε αρκετά. Όμως η περίοδος που προηγήθηκε άφησε τραυματικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ συνεχίζει να θεωρεί ότι στόχος του στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές είναι « η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» κι όχι της Δεξιάς και πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι « Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας». Πρόσφατα, σε συνεδρίαση της ΕΓ, η κ. Γεννηματά ( που δεν παραβρέθηκε στην Εκδήλωση του Ζάππειου και δέχθηκε σκληρή κριτική στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στις Βρυξέλλες για κρίσιμες επιλογές του ΚΙΝΑΛΛ ) αποκάλυψε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μια νέα εκδοχή της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τυπικό πρόσχημα είναι η νομοθετική  αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή η σύγκλιση του ΚΙΝΑΛΛ με τις απόψεις  της ΝΔ. Πραγματικό αίτιο είναι  η επικράτηση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ της εκδοχής της ομάδας Βενιζέλου – Λοβέρδου στη πολιτική συμμαχιών.

Λένε : εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές και δεν έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τότε η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης θα πάει και στην κ. Γεννηματά η οποία θα καλέσει για στήριξη και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα « Ελλάδα» του ΚΙΝΑΛΛ.

Δεν στέκομαι στον μικρομεγαλισμό, που τον απέφυγε ο Φώτης Κουβέλης όταν η ΔΗΜΑΡ πήρε την 3η εντολή μετά τις Εκλογές του 2012. Στέκομαι στο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛΛ, που το ονομάζουν – και είναι –  προοδευτικό και ευελπιστούν ότι θα το στηρίζει η ΝΔ. Μα δεν άκουσαν τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ; Είναι προοδευτικές ; Συγκλίνουν μαζί τους ; Σε ποια ζητήματα ;

Με τα δεδομένα αυτά,  τι ακριβώς κάνουμε – στη πολιτική ανίχνευσης των συγκλίσεων της μεταμνημονιακής εποχής – στη πολιτική κυβερνητικών μετεκλογικών συμμαχιών, όσοι ανήκουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και προτιμούμε τη συνεργασία από τη σύγκρουση ;

Η μάχη για κομματική επιβεβαίωση, για κυριαρχία – για την ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία στη νέα εποχή, είναι θεμιτή. Μπορεί όμως να γίνει και με αντικειμενικές αναλύσεις των Συμφωνιών και με μίζερες εκτιμήσεις.  Μπορεί να γίνει  και σε συνθήκες ακραίας αντιπαλότητας – παρελθοντολογίας – δαιμονολογίας και σε συνθήκες συνεννόησης και  συνεργασίας, για :

Η απάντηση πρέπει να είναι έμπρακτη. Τις συζητήσεις, όπως αυτή του Ζάππειου, οφείλουμε να τις πυκνώσουμε και να τις κάνουμε συγκεκριμένες πολιτικές συγκλίσεις, που ούτως ή άλλως προωθούνται στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ