Αποκλεισμός των ατομικών επιχειρήσεων (και) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» με την παροχή χρημάτων σε μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19, παρουσίασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους ενδιαφερόμενους να έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο από 13 έως 30 Οκτωβρίου να υποβάλλουν την σχετική ηλεκτρονική αίτηση.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος είναι 30 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Θα χορηγούνται από 5.000 έως 50.000 ευρώ με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό.

Την  αξιολόγηση των αιτήσεων αναλαμβάνει ο ΕΦΕΠΑΕ με τον οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας.

Η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ, χωρίς επιστροφή. Το καταβληθέν ποσό θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.

Αποδεκτές είναι οι αιτήσεις επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019

Δεν απαιτείται εγγυητική επιστολή ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο πλην της φορολογικής δήλωσης. Η χρηματοδότηση γίνεται απευθείας χωρίς την μεσολάβηση Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού .

Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των ΚΑΔ, εκτός από τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Όλοι οι ΚΑΔ έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας.

Οι αναλυτικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ και κάθε άλλη σχετική πληροφορία περιλαμβάνονται στην αναλυτική πρόσκληση με α/α ΟΠΣ 4584  και κωδικό 097ΚΕ που είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες: www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr, όπου και θα αναρτάται κάθε σχετική ενημέρωση.

Μετά την ανακοίνωση και άλλων Περιφερειών της χώρας, τώρα και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκύπτει ο αποκλεισμός των ατομικών επιχειρήσεων από την οικονομική αυτή ενίσχυση και τις «σπρώχνει» πιο κοντά στο … «λουκέτο» ούτε φυσικά τις παρέχει την βοήθεια να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες…

Σε μία περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής αβεβαιότητας με τις ατομικές επιχειρήσεις να δίνουν προφανώς άνισο αγώνα χωρίς την παραμικρή στήριξη μέσω των προγραμμάτων αυτών, η Πολιτεία αποφάσισε να αδικήσει τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και να μην τους δώσει προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης, αλλά αντίθετα, πιο γρήγορο… «λουκέτο», επειδή το «έγκλημα» τους είναι επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό αλλά με έγκαιρη στήριξη θα μπορούσαν αύριο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Το ίδιο έγινε και στον 1ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», το ίδιο …επαναλαμβάνεται τώρα και θα δημιουργήσει άνεργους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οξύνοντας τις ανισότητες που προκαλεί ο «κορωνοϊός» στην αγορά…