Αποκατάσταση σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% στην ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»

Αποκατάσταση σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% δίνει η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση στην ρήξη τένοντα στο «ποντίκι».

Αυτό πιστοποίησαν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο της Ορθοπεδικής Εταιρείας της Βραζιλίας.

Εκτός από το άμεσο χειρουργείο, η πλήρης αποκατάσταση, όπως τόνισαν κορυφαίοι Ορθοπεδικοί στο συγκεκριμένο Συνέδριο, επιτυγχάνεται και με κατάλληλη φυσικοθεραπεία.

«Το χειρουργείο γίνεται εύκολα μέσα από 2 μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα  και  γίνεται με τοπική νάρκωση στη μασχάλη, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν» εξηγεί ο Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού και προσθέτει «Αν ο ασθενής πάει καθυστερημένα στο Ιατρό, τότε σίγουρα θα υπάρχουν επιπλοκές που θα δυσκολέψουν το χειρουργείο και ίσως χρειαστεί και μόσχευμα».

Λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, για να αποφευχθεί η αγκύλωση αλλά και η περίπτωση νέας ρήξης, το χέρι μπαίνει σε δυναμικό νάρθηκα με γωνιόμετρο και απελευθερώνεται σταδιακά, κατά 20 μοίρες κάθε βδομάδα, το εύρος κίνησης αρχίζοντας από θέση ακινητοποίησης 90 μοιρών.

Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από 40 ημέρες.

Η ρήξη του τένοντα στο «ποντίκι» μπορεί να είναι μερική ή ολική. Η ολική ρήξη δεν είναι αρκετά συχνή, καθώς έχουμε 2-3 ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο, ενώ είναι σπάνιες στις γυναίκες. Η μερική όμως ρήξη ή η  ψευδώς φερόμενη ως μερική είναι 30 έως 33 φορές συχνότερη.

Η απόπειρα ανύψωσης μεγάλου βάρους από άνδρες άνω των 30 χρόνων, είναι η βασική αιτία, ενώ κατά βάθος υποβόσκει και κάποιος βαθμός εκφύλισης(φθοράς) που μπορεί να οφείλεται σε κακή κατασκευή (γονίδιο), κακή διατροφή, κάπνισμα, χρήση κορτιζόνης, έλλειψη άσκησης.

Η ρήξη πλήττει κυρίως τους άνδρες και  οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εργασίας ή της άθλησης.

Οι εργαζόμενοι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες (ανυψώσεις βαρών, αχθοφόροι κλπ) και οι αθλητές Bodybuilding, ακόντιου, σφύρας, σφαίρας κ.α. είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για ρήξη στο «ποντίκι».

 Η ρήξη συνοδεύεται πάντα από:

Η  επίσκεψη σε ορθοπεδικό κρίνεται αναγκαία και άμεση αν κάποιος αισθανθεί τα παραπάνω συμπτώματα, προκειμένου πέρα από την  κλινική εξέταση να  επιβεβαιωθεί η ρήξη  με τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (Μαγνητική Τομογραφία (MRI) αγκώνα και υπερηχογραφία).

Για νέους άνδρες συνίσταται άμεσα το χειρουργείο. Η ρήξη του τένοντα αυτού πρέπει να χειρουργείται το πολύ εντός 3-4 εβδομάδων, καθώς η επέμβαση είναι τεχνικά απλή και αποφεύγονται οι επιπλοκές.

«Αν η ρήξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα,  τότε η αντιμετώπιση γίνεται δύσκολη καθώς η χειρουργική λύση είναι πολύπλοκή και απαιτούνται  μοσχεύματα» καταλήγει ο κ. Ιγνατιάδης.

Αντίθετα η αντιμετώπιση για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και κυρίως για αυτούς που δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συντηρητικά με φυσικοθεραπεία.