Απόφαση που δεν ξάφνιασε αλλά …τάραξε

Πολύ δυσάρεστα και συνταρακτικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό.

Γεγονότα, όπως η τραγωδία στην Συρία και στην Τουρκία με τους σεισμούς, με τον χαμό εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και με την σκέψη όλων στο «πόσο μάταια είναι όλα τα ανθρώπινα» όπως λέγει η Εκκλησία μας με το «πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα».

Επίσης, έχουμε συμβάντα, οδυνηρά, που βάζουν τους πολίτες σε σκέψεις και σε ανησυχίες, όπως είναι η αποχώρηση από την ενεργό πολιτική ζωή της χώρας του Κώστα Καραμανλή και φυσικά όπως είναι οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά με την βιβλική καταστροφή του «Εγκέλαδου», οι Έλληνες, η ηγεσία και ως λαός έκαναν αυτό που λέγει ο Χριστός, «ο έχων δύο χιτώνες μεταδότω τω μη έχοντι» στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

Οι Έλληνες έκαναν το καθήκον τους, από ανθρωπιστικής πλευράς, να ξέρουν, όμως, πως η Τουρκική ηγεσία, υπό οποιαδήποτε μορφή, δεν θα παραιτηθεί από το δόγμα «της Γαλάζιας Πατρίδας» και των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο – αέριο) του Αιγαίου, που είναι Ελληνική θάλασσα.

Υπάρχουν, όμως, και οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν βαθύ νόημα και προβληματίζουν τον λαό.

Τέτοιο γεγονός είναι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, πρώην Πρωθυπουργού, από την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Ήταν, βέβαια, μια απόφαση και παραίτηση, που δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» και φυσικά δεν … ξάφνιασε κανέναν από αυτούς, που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά συγκλόνισε τα … «τρωκτικά» του «Μαξίμου».

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, ως ιδέα, ξεκίνησε από την ομιλία του, τον Αύγουστο το 2022, στα Ανώγεια της Κρήτης, σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τότε σχολίασε καυστικά και δίκαια τον κακό χειρισμό του θέματος των τηλεφωνικών υποκλοπών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραμανλής, είπε πως το θέμα των παρακολουθήσεων «είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας. Η επίκληση του απορρήτου (για τις υποκλοπές) υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του Δημοσίου Βίου… Όλα στο φως».

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ευθέως και αμφισβητούσε την δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

Από τότε ο Πρωθυπουργός, με τους παρακοιμώμενους στο «Μαξίμου», έβαλαν στο «στόχαστρο» τον Κώστα Καραμανλή και διέδιδαν, συνεχώς, πως δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις ερχόμενες εκλογές.

Αυτό οδήγησε τον πρώην Πρωθυπουργό να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή της χώρας. Τους πρόλαβε πριν τον … προλάβουν.

Και αυτό έγινε με απλή και σύντομη γραπτή ανακοίνωση, χωρίς αναφορά στον Μητσοτάκη ή στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ήρθε η ώρα».

Πράγματι οι «σταυλάρχες» του Μαξίμου έσπευσαν να πουν πως «θα είναι παρόν (ο Καραμανλής) στην εκλογική μάχη που ξεκινά». Τους ζώνουν, όμως … τα φίδια και ο τρόμος και το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.  Όντως ήταν μια παραίτηση βόμβα. Άλλο πράγμα είναι να είναι κάποιος ενεργός κοινοβουλευτικός άνδρας και άλλο να είναι … απέξω από τον… χορό.

Όταν ένα καράβι βουλιάζει τότε όλοι τους Καπεταναίοι και Ναύτες φεύγουν και πηδούν στην θάλασσα για να σωθούν, αφού δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.

Έτσι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μικρά και μεγάλα στελέχη απομακρύνονται από τον «Ανεύθυνο» Πρωθυπουργό και από την χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, που δεν έχει τίποτα από τις αξίες και τα οράματα του Ιδρυτού του κόμματος Κων/νο Καραμανλή.

Σε όλη αυτή την πολιτική καταιγίδα έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο πρόβλημα, που δημιούργησαν οι πρόσφατες, δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, για τα Ελληνοτουρκικά.

Τι είπε στο «T.V. Κρήτη»; Είπε «πως έκανε λάθη ο ίδιος ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές. Όχι στα 12 μίλια τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με τους Τούρκους».  Εάν έχει τέτοιους φίλους και συγγενείς ο Μητσοτάκης τι τους θέλει τους πολιτικούς αντιπάλους.

Καλά τα λόγια του Αντώνη Μπλίνκεν, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν μόνιμες φιλίες αλλά μόνιμα συμφέροντα. Το ότι κράτησε ίσες αποστάσεις και είπε «Βρίτετα» δείχνει πως οι ΗΠΑ είναι ουδέτερες στα Ελληνοτουρκικά θέματα.

Πάντως εκτός από όλα αυτά ο Μητσοτάκης τρέμει τα μετεκλογικά σενάρια περί σχηματισμού «Κυβέρνησης Σωτηρίας» με πολλά κόμματα, ή Κυβέρνηση με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, πράγματα που θέτουν τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάποτε ο Πρωθυπουργός μιλούσε για Κυβέρνηση των «Αρίστων», οι οποίοι, όμως, αποδείχθηκαν «μετρ» στις αναθέσεις εκατομμύριων ευρώ στα παιδιά του κομματικού σωλήνα της Ν.Δ.

Το τελευταίο ανέκδοτο του Μητσοτάκη είναι αυτό που είπε στους Υγειονομικούς «ότι η Υγεία θα είναι η Κεντρική προτεραιότητά του, στην ερχόμενη 4ετία, εάν τον εμπιστευτούν οι πολίτες. Επί 4 χρόνια γκρέμισε το ΕΣΥ, επανέφερε τα ράντζα, υποστελέχωσε το σύστημα και το παρέδωσε στους Ιδιώτες και έβαλε 7.000 Υγειονομικούς σε αναστολή, για σχεδόν 2 χρόνια, στερώντας τους τον μισθό, αν και η αναστολή κρίθηκε αντισυνταγματική και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πολιτική που εφάρμοσε και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, είναι πολιτική «Μαυρογιαλούρου» για αυτό η κατεστραμμένη κοινωνία θα τον «μαυρίσει» στις ερχόμενες εκλογές.

Οι 40.000 αδικοχαμένες ψυχές, που χάθηκαν στις εκτός ΜΕΘ – ΜΕΘ και οι συγγενείς τους ζητούν εκδίκηση.

Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M. Ed., Ph.D.