Από την φυγή και την ΠΟΛ.ΑΝ. στο «τιμόνι» της Ν.Δ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου 2009 όταν συντελούνταν η θριαμβευτική επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην Ν.Δ. αναλαμβάνοντας τα «ηνία» του κόμματος, επικρατώντας από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με ποσοστό 50,6%, έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ήταν 13 Απριλίου 1992 όταν ο τότε Πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε την αποπομπή του κ. Σαμαρά από το Υπουργείο Εξωτερικών για διαφοροποίηση από την «γραμμή του κόμματος» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μετά από 6 μήνες, ο Αντώνης Σαμαράς, παραιτείται από την βουλευτική του έδρα και αποχωρεί από την Ν.Δ. και επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή ιδρύοντας 8 μήνες μετά την «Πολιτική Άνοιξη» (ΠΟΛ.ΑΝ) και ήρθε μετά από 3 μήνες το «ρήγμα» στην Ν.Δ. με την προσχώρηση στην ΠΟΛ.ΑΝ. 2 Βουλευτών της Ν.Δ. διατηρώντας την βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι με την Ν.Δ. να μένει με 150 Βουλευτές χάνοντας την «δεδηλωμένη» και ο Κων/νος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και όταν την άνοιξη του 1995 η ΠΟΛ.ΑΝ. στήριξε το …ΠαΣοΚ για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος και να αποφευχθούν οι πρόωρες Εθνικές εκλογές που επιζητούσε η Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε σφοδρή επίθεση με βαρύτατες εκφράσεις από πολλά στελέχη της Ν.Δ…

Μετά από 5 χρόνια, η ΠΟΛ.ΑΝ δεν υπήρχε στον πολιτικό χάρτη και διαλύθηκε και τυπικά 4 χρόνια μετά τον Μάϊο του 2004 και ο Αντώνης Σαμαράς εντάχτηκε και πάλι στην Ν.Δ. και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό της στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους όπου εξελέγη Ευρωβουλευτής για μια 3ετία και το 2007 Βουλευτής Μεσσηνίας με την Ν.Δ. και …επέστρεψε στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Πολιτισμού λίγους μήνες πριν γίνει αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στην εσωκομματική διαδικασία που ξεκίνησε ως αουτσάιντερ λόγω του πολιτικού παρελθόντος του, αλλά μετά την υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου που απέσυρε την δική του υποψηφιότητα, στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά και του έδωσε την …ώθηση που αναζητούσε για να γίνει και Πρωθυπουργός της χώρας…