Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα δεδομένα

Σειρά μέτρων για υποχρεωτική διάγνωση covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε ο Yπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τόνισε πως «θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της από 1ης Σεπτεμβρίου αναστολής εργασίας των Υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου 6μήνου».

Ο Υπουργός, ανακοίνωσε τα εξής:

* Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή στο Δημόσιο υποχρεωτικά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ – rapid αντιγόνου κάθε εβδομάδα, με δική τους δαπάνη. Τα τεστ θα αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση από την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα

* Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στις τηλεοπτικές-κινηματογραφικές-θεατρικές-μουσικές-χορευτικές παραγωγές οφείλουν να κάνουν 2 rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με δική τους δαπάνη Τα τεστ θα αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση από την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα

* Οι μαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν 2 self tests την εβδομάδα, που θα παρέχονται δωρεάν από το Κράτος και θα δηλώνονται στην πλατφόρμα.

* Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ – rapid tests ή PCR την εβδομάδα. Θα καλύπτουν με δική τους δαπάνη το κόστος

* Οι ταξιδιώτες με όλα τα μέσα συγκοινωνίας προς όλους τους ηπειρωτικούς ή νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να κάνουν rapid test έως 48 ώρες πριν ταξιδέψουν. Τα παιδιά 5-12 ετών θα κάνουν self test.

* Όλες οι δημόσιες δομές διάγνωσης covid θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, παρά μόνο σε ιδιωτικές δομές, με δαπάνη τους.

Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες Ιατρούς και Φαρμακοποιούς και εξήγησε πως και για αυτούς θα θεσμοθετηθούν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις.