Απλώθηκαν τα …καλώδια για την διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ξεκίνησαν από την «Εxxon Mobil», οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για την διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «το πλοίο απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές» και πρόσθεσε «Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι σεισμικές έρευνες, αναμένεται ότι θα διαρκέσουν 2 χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία «Exxon Mobil» και τα ΕΛΠΕ θα κρίνουν εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.