Απαγορευτικό …διήμερο και αίτημα για πλωτό μέσο

Μετά από την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας για σήμερα Κυριακή, εξαιτίας του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (βαθμός 4 για τις Βόρειες Σποράδες και βαθμός 3 για την ηπειρωτική Μαγνησία).

Με νέα απόφαση, η απαγόρευση, παρατείνεται και ισχύει και για αύριο Δευτέρα.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των περιοχών καθώς και τα Μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακής Ενότητας, ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Περιφερειακής Ενότητας, έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδίνη από το κράτος, λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ), η δυνατότητα μεταστάθμευσης πλωτού το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλή (βαθμός 4) ή κατάσταση συναγερμού (βαθμός 5) για τις Βόρειες Σποράδες.

Το πλωτό, να μπορεί να μεταφέρει 8 Πυροσβεστικά οχήματα, 3 υδροφόρες και 3 φορτωτές, να βρίσκεται αγκυροβολημένο στον εμπορικό προβλήτα Λιμένος Βόλου αμέσως μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

«Το αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται , όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες)», αναφέρει η κ. Κολυνδρίνη στο γραπτό αίτημά της.

Για του πολίτες, υπάρχουν οι τηλεφωνικές γραμμές 2421352464 και 2421352459 για επικοινωνία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας.