Ανθρωποφαγία για την επιβίωση

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Δεκεμβρίου 1972 όταν ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες από την συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων και μετά από …72 ημέρες από την πτώση του αεροσκάφους.

Η πτήση 571, μετέφερε από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με στάση στη Μεντόζα, την ομάδα ράγκμπι «Old Christian» στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Από τους 45 επιβαίνοντες που βρισκόντουσαν στη μοιραία πτήση, οι 12 σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του αεροσκάφους και οι υπόλοιποι 33 επιβαίνοντες, προσπαθούσαν να κρατηθούν στην ζωή στις χιονισμένες πλαγιές, σε ακραίες καιρικές συνθήκες για την ανθρώπινη επιβίωση.

Την πρώτη νύχτα, υπέκυψαν από το κρύο και τους τραυματισμούς, άλλοι 5 επιβαίνοντες και οι 28 βρίσκονταν χαμένοι σε αχαρτογράφητη περιοχή, χωρίς επικοινωνία.

Μια χιονοστιβάδα, παρέσυρε στον θάνατο ακόμη 8 άτομα από τους επιζήσαντες που έμειναν 20 και οι οποίοι τρεφόταν με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους είχαν πλέον σταματήσει.

Μετά από 60 ημέρες, 2 από αυτούς, οι Νάντο Παράδο και Ρομπέρτο Κανέσα, αποφασίζουν να ψάξουν για βοήθεια και μετά από 9 μέρες πεζοπορίας σε πυκνό χιόνι και με θερμοκρασίες που έφταναν τους -30 βαθμούς, έφτασαν εξαντλημένοι στον πολιτισμό και βρήκαν έναν βοσκό που τους υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει την επόμενη ημέρα για βοήθεια όπως και έγινε και η επιχείρηση που στήθηκε έσωσε συνολικά 16 από τους επιβαίνοντες στην πτήση που μπόρεσαν να κρατηθούν στην ζωή.

Η ταινία «Alive» του 1993 είναι βασισμένη στα όσα συνέβησαν και έχουν γραφτεί και αρκετά βιβλία, με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, ενώ έχουν γυριστεί εξίσου πολλά ντοκιμαντέρ.