Ανοίγει το …ταμείο το «Πράσινο Ταμείο»

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα  55 εκ. ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας αποφάσισε το «Πράσινο Ταμείο» με πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη ώριμων έργων  αστικών αναπλάσεων όπως:

Το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι από τις 2 Δεκεμβρίου  έως τις 8 Μαΐου 2020.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% των έργων.

Η δεύτερη πρόσκληση  αφορά στο πρόγραμμα Καινοτόμων Δράσεων με τους Πολίτες, με δικαιούχους ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Κοινωφελή Ιδρύματα ή συμπράξεις τους με ΟΤΑ, Πανεπιστήμια κλπ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός τού εν λόγω προγράμματος είναι 1 εκ. ευρώ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι η 14η Φεβρουαρίου 2020.

Σε αυτό το Πρόγραμμα θα εντάσσονται ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπτυξης δράσεων για την:

Στο μεταξύ, το «Πράσινο Ταμείο» συζήτησε κατατεθειμένες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δικτύων ποδηλατοδρόμων στη χώρα, που αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η εξασφάλιση χρηματοδοτικού εργαλείου μελετών για δύο διαδρομές στην Ελλάδα που θα διέρχονται από 7 Περιφέρειες της χώρας:

Διαδρομή 1η : Θα διέρχεται από την περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (βόρεια) και θα καταλήγει στην Αθήνα.

Διαδρομή 2η: Θα εισέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία και θα διέρχεται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα με κατάληξη πάλι την Αθήνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση για τις δύο διαδρομές συνδέεται με το ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο που διατρέχει την Ευρώπη, το  Eurovelo.

Περιλαμβάνει 15 διαδρομές φιλικές στο ποδήλατο, συνολικού μήκους 70.000 χλμ. Από αυτό έχουν ήδη κατασκευαστεί περί τα 45.000 χλμ.