Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια με εκκενώσεις χωριών

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες καλούνται δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός, και Πλατανιάς, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του Δήμου και του Στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά όπου και βρισκόταν και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Αφού ευχαρίστησε τους Πυροσβέστες «που δίνουν μεγάλη μάχη σε μια δύσκολη πυρκαγιά», πρόσθεσε πως «οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρωπινής ζωής και μετά των περιουσιών».

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κηρύχτηκε η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ ζητήθηκε από την Ελλάδα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ έως την δύση του ηλίου επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην περιοχή και κλιμάκιο του Εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο λόγω της ώρας που ξέσπασε η φωτιά όσο και λόγω του σημείου από όπου ξεκίνησε.