Ανεπάρκεια στήριξης της οικονομίας από τα μέτρα της Κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, αναφέρονται τα εξής:

 «Την στιγμή που με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας) η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ύφεση το τρέχον έτος της τάξης του 10% του ΑΕΠ, αναμέναμε περισσότερο γενναία μέτρα για την αποτροπή αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς εξέλιξης, που θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα και απώλειες θέσεων απασχόλησης. Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφηκε ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο διάστημα 1 στις 7 επιχειρήσεις. Με μια μετριοπαθή εκτίμηση το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης εάν δεν υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσμενέστερες των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τα εξής:

Στο φορολογικό πεδίο η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της, που εν συντομία έχουν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο», όπως εξαγγέλθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνει!

Η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους:

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την εργασία, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα SURE θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους αυτοαπασχολούμενους που ήδη καταγράφουν σοβαρή απώλεια των εισοδημάτων τους.

Επιπλέον το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των μερικώς απασχολούμενων θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση».