Αναντικατάστατος…

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουνίου 1994 όταν εγκατέλειπε τα εγκόσμια από οξύ πνευμονικό οίδημα ο 69χρονος Έλληνας συνθέτης και βραβευμένος με Όσκαρ Μάνος (Εμμανουήλ) Χατζιδάκις.

Γεννημένος στην Ξάνθη όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε σε ηλικία 4 ετών και εγκαταστάθηκε σε ηλικία 7 ετών στην Αθήνα με την μητέρα του και την αδελφή του έπειτα από το χωρισμό των γονέων του και 13 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα χάνει τον πατέρα του και εργάστηκε για βιοπορισμό και δεν ολοκλήρωσε ποτέ οποιεσδήποτε σπουδές.

Συνδέθηκε με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την ΕΠΟΝ, γνωρίζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίον σύντομα ανέπτυξε ισχυρή φιλία.

Σε ηλικία 19 ετών πραγματοποιεί την πρώτη εμφάνιση ως συνθέτης και ο Κάρολος Κουν θα τον προτρέψει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην μουσική και ανακαλύπτει το  ρεμπέτικο και σε ηλικία 23 ετών, δίνει τη διάσημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο τραγούδι μέσω της οποίας το συνέδεσε με την νεοελληνική πολιτιστική κληρονομιά και του προσέδωσε ευρωπαϊκής προέλευσης αξίες.

Ασχολείται με το αρχαίο δράμα και θα γράψει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και  παράλληλα γράφει σημαντικά μουσικά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο και σε ηλικία 34 ετών παίρνει το πρώτο βραβείο στο Α΄ Φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού για το τραγούδι «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» που ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη και επαναλαμβάνει την επιτυχία τον επόμενο χρόνο για να έρθει και το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά»,  βράβευση που του έδωσε παγκόσμια δημοσιότητα.

Σε ηλικία 39 ετών, ιδρύει και διευθύνει την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών και 2 χρόνια αργότερα μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη και  ένα χρέος του στην Εφορία τον οδηγεί να μην γυρίσει στην Ελλάδα αλλά να ζήσει στη Νέα Υόρκη.

Μετά από 6 χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπον».

Διορίζεται από την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του κρατικού ραδιοσταθμού Τρίτο Πρόγραμμα και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε ηλικία 60 ετών, εκδίδει το πολιτιστικό περιοδικό «Το Τέταρτο» και την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» και 4 χρόνια αργότερα την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», δίνοντας συνολικά 20 συναυλίες και 12 ρεσιτάλ Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Από την διάλεξη για το ρεμπέτικο το 1949 και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις παρεμβαίνει συστηματικά και με έντονο τρόπο στον δημόσιο βίο με προσωπικό κόστος, διεκδικώντας την ελεύθερη σκέψη και δράση.

Όπως όρισε ο ίδιος, στην κηδεία του δεν παρευρέθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ.