Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Τρικάλων για τα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά

Το πρόσφατο κλείσιμο των σχολείων, λόγω της έξαρσης  της πανδημίας, απέδειξε πως η άρνηση ή και η αβελτηρία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης τόσο των μαθητών όσο και των Εκπαιδευτικών, όπως επανειλημμένως έχει ζητήσει η ΟΛΜΕ  αλλά και οι ειδικοί Επιστήμονες συνιστούν, είναι καταστροφική (5.000 κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και μαθήτριες σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ).

Από αυτή την αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχουν εξαιρεθεί τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία και αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα που αφορούν την υγειονομική ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα, τίθενται ζητήματα που αφορούν:

Όλα τα παραπάνω, αλλά και ακόμη περισσότερα, δεν μπορούν να λυθούν με την μέχρι τώρα τακτική του Υπουργείου Παιδείας -«βλέποντας και κάνοντας»- και με πρωτόκολλα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει στα Ειδικά Σχολεία (όπως έγινε άλλωστε και στην κοινωνία), με ολέθρια αποτελέσματα.

Οι δομές Ειδικής Αγωγής διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και οποιοσδήποτε πολιτικά ανεύθυνος  χειρισμός ισοδυναμεί με έγκλημα.

Τα Ειδικά Σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, επειδή ο εκπαιδευτικός χρόνος που χάνεται από το κλείσιμό τους, δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.

Οι μαθητές/ τριες  με ειδικές ανάγκες χρειάζονται ένα δομημένο διεπιστημονικό πρόγραμμα παρέμβασης, με ολόπλευρη στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες, που αφορούν την αυτονομία τους και την γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική τους ανάπτυξη. Η αναστολή των διεπιστημονικών παρεμβάσεων τους αναγκάζει να μένουν στάσιμοι και ανάλογα με την αναπηρία, να παλινδρομούν.

Από την αρχή της πανδημίας κατατέθηκαν από τους Εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, συγκεκριμένες προτάσεις  για τον τρόπο που τα Ειδικά Σχολεία μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή.

Αυτές τις προτάσεις η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τις πέταξαν στα σκουπίδια, προβάλλοντας το αντιεπιστημονικό αφήγημα ότι «στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός» και επικαλούμενοι την «ατομική ευθύνη».

Αυτούς  ακριβώς τους ανορθολογικούς ισχυρισμούς έρχεται να διαψεύσει η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Τρικάλων(από 24-11-2020 έως και 07-12-2020) λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας, αν πραγματικά θέλει να παραμείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία,  οφείλει :

Εργαζόμενοι και μαθητές, δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Μαζί με τους γονείς απαιτούμε: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά!

Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. Τρικάλων