Ανακοίνωση για την πορεία του covid-19 στην Ελλάδα

«Τα νούμερα των κρουσμάτων στις ηλικίες 12-17 ετών σημειώνουν ραγδαία αύξηση ακόμα και πριν ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του covid-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς κατά την περίοδο κύησης και στην χορήγηση της 3ης δόσης με εμβόλια mRNA.

Επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για την θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Σημαντικός λόγος είναι και η μείωση της διασποράς του ιού για να προστατευθούν ευάλωτα άτομα. Επίσης ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Άλλο θέμα που απασχολεί, είναι οι έγκυες, και η επικράτηση της μετάλλαξης ΄΄Δέλτα΄΄ υπενθυμίζεται η σημασία του εμβολιασμού και σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά  έχουν νοσηλευθεί 20 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 δυστυχώς έχουν καταλήξει».

Αναφερόμενη σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.

Επίσης αναφέρθηκε στην χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου, επισημαίνοντας πως η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στην λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση με την πάροδο του χρόνου.

Την ίδια ώρα, νέα άνοδος σημειώθηκε στους ημερήσιους θανάτους από τον covid-19.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 47 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει στην Ελλάδα τους 13.933 από την αρχή της επιδημίας.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 1.765 νέα κρούσματα έπειτα από 46.363 τεστ, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 601.716 από την έναρξη της επιδημίας, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 379. Από αυτούς, 343 (90,5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9,5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Έγιναν 184 εισαγωγές και δόθηκαν 95 εξιτήρια. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από τα νέα 1.765 κρούσματα covid-19, τα 91 καταγράφηκαν στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα 40 στον Νομό Λάρισας,  25 στον Νομό Τρικάλων, 22 στον Νομό Μαγνησίας (5 στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων) και 4 στον Νομό Καρδίτσας.