Αλλάζουμε το ενεργειακό μείγμα υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος

Μιλώντας στην Βουλή για το Σχέδιο Νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

«Η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία έναν μηχανισμό βάζοντας ένα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ο μηχανισμός αυτός τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας απέδωσε περισσότερα από 330 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500 εκ. ευρώ. Μαζί με αυτό το μηχανισμό προχωρήσαμε και σε μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Αναστείλαμε για ένα χρόνο, την ΄΄ρήτρα αναπροσαρμογής΄΄», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε «Υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές να ορίσουν για κάθε 1η του επόμενου μήνα ποια είναι η τιμή πώλησης, η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Και τώρα πια οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν ποιος είναι ο προμηθευτής που τους συμφέρει και φέρνουμε τροποποίηση και επιβάλλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές.

Για τον Αύγουστο ανακοινώσαμε επιδοτήσεις ύψους 1,136 δις ευρώ και απορροφούμε έως και το 90% της αύξησης των τιμολογίων στα νοικοκυριά. Ποια άλλη χώρα το κάνει αυτό;

Ο Σουηδικός οργανισμός που μελετάει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι 2η πίσω από την Ρουμανία σε ποσοστό επιδοτήσεων 86% και είναι οι επιδοτήσεις που το προηγούμενο διάστημα, όχι από δω και πέρα που έχουν αυξηθεί και που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση για να στηρίξει τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Επιδοτούμε όχι μόνο μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες αλλά για το σύνολο της κατανάλωσης, για όλη την μηνιαία κατανάλωση, για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες επιδοτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε απορροφούμε το 90% και βεβαίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 1.250.000 εμπορικές επαγγελματικές παροχές, μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα έχουν επιδότηση που απορροφά έως και το 80% της αύξησης για το επόμενο διάστημα και για τους αγρότες απορροφούμε το 80% έως και το 99% της αύξησης».

Ο Υπουργός, επισήμανε πως «η μόνιμη λύση είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που η Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση τα εισάγει στο 100% αυτή την στιγμή. Πως θα το κάνουμε αυτό; Μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φέρνουμε Νομοσχέδιο που αφορά τα υπεράκτια αιολικά, που δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θαλάσσιο χώρο, να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα υπεράκτια, πλωτά και τα οποία θα μπορέσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται  σήμερα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας λιγνίτη ή ακόμα και πετρέλαιο.

Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, είναι υπέρ της κοινωνίας και βοηθάνε την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».