Ακόμη 1 …εβδομάδα

Από την ερχόμενη Τρίτη θα είναι «ακάλυπτοι» χιλιάδες ιδιοκτήτες με οφειλές, καθώς  δεν θα υπάρχει το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας.

Έτσι, επιστρέφει ο κίνδυνος πλειστηριασμών, ενώ έρχεται σε διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο Σχέδιο θα προβλέπει και την πτώχευση των φυσικών προσώπων, ενώ θα υπάρχει 2η  ευκαιρία για όσους πτωχεύουν μετά από 3 έτη.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίζει όλα του τα χρέη, εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία σε μια ρύθμιση. Εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την ρύθμιση θα μπορεί να πτωχεύει, αφού εκποιεί πρώτα όλη του την περιουσία.

Δεν θα μπορεί να γίνει έξωση στον πτωχευμένο ιδιοκτήτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται κανονικά τα ενοίκια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να ανακτήσει την ιδιοκτησία του μετά από 20 χρόνια.

Δεν θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά η κατοικία του πτωχευμένου, θα μεταβιβάζεται σε ιδιωτικό Φορέα και στην συνέχεια ο Φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για χρονικό διάστημα 12 ετών.

Όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, η αξία του ενοικίου θα ανέρχεται στο 3% της αξίας της κύριας κατοικίας, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επιδότησης από το κράτος.