Αδέσποτα και …ψήφισμα

Πραγματοποιήθηκε το 3ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων του Δήμου Φαρκαδόνας και  27 μαθητές «Δημοτικοί Σύμβουλοι» από τα σχολεία της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φαρκαδόνας (ΓΕΛ Οιχαλίας, ΓΕΛ Φαρκαδόνας, Γυμνάσιο Οιχαλίας, Γυμνάσιο Φαρκαδόνας και ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας ), πήραν τη θέση τους στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου https://n-takosnews.gr/2018/11/22/mipos-na-ginei-monima/

Για 3η συνεχή χρονιά, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και συμφώνησαν πως το σχολείο δεν πρέπει να περιορίζεται στα δεσμευτικά όρια της μετάδοσης στείρων γνώσεων, αλλά να καλλιεργεί κλίμα διαλόγου και ελεύθερης διατύπωσης απόψεων, ενώ πρέπει να εδράζεται πάνω στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.

ΘΕΜΑ:   Βελτίωση  συνθηκών στο Δήμο μου

1ος  ομιλητής:    Ραφαήλ-Γεώργιος Κουτσιούλης (ΕΠΑΛ  Φαρκαδόνας)

 Αδέσποτα

Με την ομιλία μου αυτή θα ήθελα να αναφέρω τα προβλήματα στο δήμο μας υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα ζώα. Ζώα περνάνε στους δρόμους και αφήνουν εκεί ακαθαρσίες. Αυτό χαλάει την εικόνα του δήμου μας και δημιουργεί  κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Αυτό όμως που εξελίσσεται ως μάστιγα στην περιοχή μας, είναι με τα αδέσποτα σκυλιά ένα ζήτημα που τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του δήμου μας, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά ως δημότες της Φαρκαδόνας, η περιοχή μας έχει κατακλυστεί από αδέσποτα.

Αυτός ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων έχει δημιουργήσει  ένα μόνιμο φόβο σε όλους μας εξαιτίας της επιθετικότητας που διακρίνουν σε ορισμένα από αυτά.

Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο κάτοικοι της περιοχής να ρίχνουν φόλες στα αδέσποτα και να τα βρίσκουμε πεθαμένα στους δρόμους το οποίο είναι φρικτό θέαμα.

Ως εκπρόσωπος της σχολικής κοινότητας θα πρότεινα να γίνει συγκέντρωση των αδέσποτων ζώων και να προσπαθήσετε αφού στειρωθούν, εμβολιαστούν και αποπαρασιτωθούν να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος για τη διαμονή τους ώστε να ζουν κι αυτά καλά και εμείς να μην κινδυνεύουμε.

Σεβόμαστε το δικαίωμα των ζώων να ζουν σε αρμονία με τον άνθρωπο δίχως να υποφέρουν και χωρίς να είναι εκτεθειμένα στην πείνα στις αρρώστιες και στις κακουχίες.

Όμως πάνω από όλα σεβόμαστε το δικαίωμα των συμπολιτών μας και των παιδιών ώστε να μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται στους δρόμους του δήμου μας είτε πεζοί είτε με τα ποδήλατα τους ή να βγάζουν βόλτα το σκύλο τους δίχως να φοβούνται.

 2ος  ομιλητής:    Ελένη  Τέλλιου (ΓΕΛ   Φαρκαδόνας)

Αδέσποτα

Ως μέλος του μαθητικού συμβουλίου  θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου σχετικά με το επίκαιρο θέμα των αδέσποτων σκυλιών.

Αρχικά στην τοπική περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας καταγράφονται πολλά περιστατικά όπως γεννήσεις αδέσποτων ζώων τα οποία κατακλύζουν κάθε γωνιά προκαλώντας ζημιές ή δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Φυσικά και ο φόβος για την μετάδοση κάποιας ασθένειας όπως  η λύσσα είναι ορατός.

Τα ίδια τα ζώα βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση καθώς περιφέρονται δίχως τροφή και νερό και λιμοκτονούν ή συνιστούν, καθώς είναι  αποστεωμένα, εύκολη λεία για τους ασυνείδητους.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα ζώα – για να προλάβουμε και τις φιλοζωικές φωνές που συχνά λειτουργούν με υπερβάλλοντα ζήλο. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη υπεύθυνης ανάληψης πρωτοβουλιών  από τους υπεύθυνους φορείς.

Ερχόμαστε λοιπόν στις προτάσεις μας: οι ίδιοι οι πολίτες οι ιδιοκτήτες των ζώων να αναλάβουν υπεύθυνα την φροντίδα των ζώων τους. Δεν είναι παιχνίδια ούτε άψυχα για να τα παρατάμε μετά τη χρήση τους. Ο εμβολιασμός και η περισυλλογή των απορριμμάτων των ζώων είναι πολιτισμός και υποχρέωση των ιδιοκτητών.

Οφείλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Ο δήμος από την πλευρά του – αν και νομίζω ότι υπάρχει – να φροντίσει για έναν δημόσιο χώρο φύλαξης και περισυλλογής των αδέσποτων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους κτηνιάτρους.

Ακόμη οι ίδιοι οι κτηνίατροι οφείλουν να κατοχυρώσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία του ζώου κάθε ιδιοκτήτη ώστε τα χαρακτηριστικά του κάθε σκυλιού να υπάρχει σε αρχείο.

Τέλος σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τα αδέσποτα ζώα.

Η φροντίδα των αδέσποτων είναι πολιτισμός.

3ος  ομιλητής:   Ειρήνη  Κιάκου  (ΓΕΛ  Οιχαλίας)

Αδέσποτα

Ως μέλος του εφηβικού δημοτικού συμβουλίου, θα ήθελα να καταθέσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με ένα θέμα που δεν ταλανίζει μόνο την περιοχή μας αλλά έχει πάρει,  πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα μιλήσω, λοιπόν, για τα αδέσποτα ζώα και πιο συγκεκριμένα για την έλλειψη φροντίδας προς αυτά από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να έχουν συμβεί και επιθέσεις τους προς συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας.

Ζούμε σε έναν πολύ όμορφο τόπο όπου οι κάτοικοι και ο Δήμος-μέσα από διάφορες ενέργειες-φροντίζουν για την προστασία του και τη διαμόρφωσή του. Τίθεται, επομένως, εύλογα το ερώτημα γιατί τα αδέσποτα ζώα, που κυκλοφορούν εξαθλιωμένα στους δρόμους, να γκρεμίζουν αυτήν την εικόνα που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει και ταυτόχρονα να δημιουργούνται εστίες μολύνσεων και ασθενειών;

Είναι γνωστό ότι τα αδέσποτα, γενικά, είναι επί της ουσίας παρατημένα ζώα, χωρίς τροφή, νερό, εμβολιασμό και στείρωση, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ίσως για αυτό είναι πιο σωστό αντί για αδέσποτα να τα ονομάζουμε «εγκαταλελειμμένα ζώα» και να επικεντρωνόμαστε στον φταίχτη, δηλαδή τον ίδιο τον άνθρωπο. Για να βρούμε λύση λοιπόν στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πρέπει να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο. Ό,τι και να κάνει η οποιαδήποτε δημοτική αρχή, αν δεν σταματήσουν οι άνθρωποι να παρατάνε τα ζώα τους στο δρόμο, δεν θα έχουμε κανένα  αποτέλεσμα.

Η πιο πρακτική λύση θα ήταν, ασφαλώς,  να βρεθεί ένας χώρος φιλοξενίας για αυτά τα ζώα. Νομίζω, όμως, πως όλοι θα συμφωνήσετε πως σε έναν τέτοιο χώρο θα συνωστίζονται και οι συνθήκες θα ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού  να    είναι πιο  δραστικοί για να αποφέρουν τους καρπούς που επιθυμούμε. Η δημοτική αρχή θα μπορούσε  να κινηθεί προς δυο κατευθύνσεις: Η μία έχει να κάνει με μια στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης προς την κοινωνία και η άλλη με τη δημόσια υγεία.

Αρχικά, ο Δήμος οφείλει να ξεκινήσει μια δυναμική καμπάνια ενημέρωσης προς  τους πολίτες για να σταματήσει η εγκατάλειψη ζώων! Θα πρέπει, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων, να γίνει ενημέρωση – ευαισθητοποίηση στα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Οφείλουμε να «εκπαιδευτούμε» ως κοινωνία για το ποια πρέπει να είναι η σχέση μας με τα οικόσιτα ζώα. Να μάθουμε ότι ούτε κατά διάνοια δεν εγκαταλείπουμε κάποιο ζώο.

Ταυτόχρονα, όταν έχουμε τραυματισμό πολίτη από κάποιο ζώο, το σημαντικότερο είναι αυτό να είναι εμβολιασμένο. Επομένως, ο Δήμος έχει υποχρέωση να εμβολιάσει, να αποπαρασιτώσει, να στειρώσει, να γιατρέψει τα όποια άρρωστα αδέσποτα. Γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων που θα  είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα, αρχικά,  και έπειτα την φύλαξη και ιατρική παρακολούθηση των ζώων αυτών, μέχρι να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος για την υιοθεσία τους.

Ας μην εφησυχάζουμε, λοιπόν. Είναι ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε δράση. Ας συμβάλλουμε στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και στην υγιή επανεξέταση τους στην καθημερινότητα μας, δίπλα στον άνθρωπο. Εξάλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί αν προσεγγίσουμε  τη λύση  του οργανωμένα και συλλογικά.

Και με το πέρας της συνεδρίασης ομόφωνα αποφάσισαν την έκδοση ψηφίσματος.

Το ψήφισμα

Εμείς οι μαθητές  Έφηβοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπροσωπώντας τους συμμαθητές μας όλων των σχολείων, αλλά και τους εφήβους του Δήμου Φαρκαδόνας κατά τη συνεδρίαση του 3ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων συζητήσαμε και αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Την ευκαιρία που μας δόθηκε μέσω της συνεδρίασης του 3ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων και έχοντας δίκαια αιτήματα, ιδέες και προτάσεις που αφορούν το παρόν μας, το μέλλον μας αλλά και τη καθημερινότητα τόσο τη δική μας όσο και των δημοτών του Δήμου μας και επειδή είναι δύσκολη η οργάνωση και η έκφραση μιας διαμαρτυρίας-ενημέρωσης από μέρους μας, αποφασίσαμε να την εκμεταλλευτούμε  δημιουργικά, ώστε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίτευξη του στόχου μας.

Υπάρχουν δυο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας. Ή πορευόμαστε όπως μέχρι τώρα και συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα χαράζοντας  ο καθένας μόνος του τη δική του πορεία ή στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους και τους λέμε πως είμαστε και εμείς εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα όνειρά μας, να παλέψουμε για  αυτά που πραγματικά μας αξίζουν. Έτσι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μοιράζομαι, Προτείνω, Αποφασίζω.