Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις του Δήμου Τρικκαίων με θέμα «Απειλούνται τα πλατάνια του Δήμου».
Να εκλάβουμε τις ανακοινώσεις ως πραγματική ανησυχία του Δήμου, ή μας προετοιμάζει …ψυχολογικά για τα …αλυσοπρίονα κατά την πρακτική της κεντρικής πλατείας της πόλης;
Ότι εδώ και …χρόνια υπάρχει εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλάτανων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, είναι γνωστή από ανακοινώσεις των επιστημόνων που ζητούσαν «λήψη προληπτικών μέτρων» για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης αυτής ασθένειας και εσχάτως, είδαμε (μετά την …αποψίλωση της κεντρικής πλατείας) την Δημοτική Αρχή Τρικάλων να αφήνει τα …αλυσοπρίονα και να αναζητά νέους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας που απειλεί με νέκρωση τα πλατάνια.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσε ακόμη και ενημερωτική εκδήλωση για τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου στο πρώην Δημαρχείο Βαλτινού, με Ομιλητές ειδικούς επί του θέματος.
«Οι κάτοικοι δεν πρέπει να κόψουν ούτε ένα μικρό κλαδάκι από τα πλατάνια, ούτε καν από τα ξερά. Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε άμεση μόλυνση των υγιών πλατανιών», ανέφεραν οι ειδικοί….
Όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε αναχώματα, δρόμους και γραμμές της ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον οδικό άξονα Μεσοχώρας – Ελάτης – Πύλης, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν μολυνθεί ιδιαίτερα τα παραποτάμια συστήματα καθώς και πλατάνια σε κεντρικές πλατείες των χωριών.
Μολυσμένα πλατάνια έχουν εντοπισθεί στην Φωτάδα, το Βαλομάνδρι, το Διαλεχτό, τον Διπόταμο, την Μεγάρχη, τα Ρόγγια, τον Πρόδρομο, το Πρίνος κ.α.
Καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή τη συνένωση των ριζών, πρέπει αναγκαστικά άμεσα στα όρια του Δήμου Τρικκαίων, να κοπούν πλατάνια που γειτνιάζουν με μολυσμένα (σε ακτίνα 15-20 μέτρων), αλλά μετά από μελέτη, η οποία θα υποδείξει τα υγιή πλατάνια που θα πρέπει άμεσα να κοπούν, ενώ τα μολυσμένα να αποξηρανθούν και να καούν επιτόπου. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες δημοπρασίας και ανάθεσης. Επίσης θα γίνει παράλληλα και ξήρανση των παρόδιων μικρών πλατάνων.
Επίσης, ζητήθηκε από τους Προέδρους να μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες το μέγεθος του προβλήματος που μπορεί να εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο σε τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή για τον τόπο μας.
Αποφασίστηκε να ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών με φυλλάδια , αφίσες, ραδιοφωνικά σποτ για το μέγεθος του προβλήματος και τις διαδικασίες πρόληψης μετάδοσης της ασθένειας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν υγιή τα πλατάνια είναι η πρόληψη, κυρίως με την αποφυγή παρεμβάσεων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει πριν και μετά σχολαστική απολύμανση των εργαλείων ή και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα πλατάνια διότι μικρή ποσότητα μολύσματος (πριονίδι) αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.
Κάθε παρέμβαση σε πλάτανο θα πρέπει να γίνεται μόνο με την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας.
Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δασαρχείο Τρικάλων (τηλ. 2431063481), στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων (τηλ. 2431076618), καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.fria.gr/platanos .
Discussion about this post