Πετρέλαιο θέρμανσης για …λίγους

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η πρεμιέρα της διάθεσης στους καταναλωτές.

Με βάση την σχετική Νομοθεσία, η διάθεση του πετρελαίου Θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη της περιόδου και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη της περιόδου.

Άσχημα μηνύματα

Μπορεί το πετρέλαιο να ρέει σήμερα άφθονο στην παγκόσμια αγορά, αλλά μάλλον όχι για πολύ ακόμη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην τελευταία έκθεσή της, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών του πετρελαίου αρκετά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι…

Παρόλο που από τον προηγούμενο μήνα η προσφορά αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, οι Ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου να υποχωρούν αισθητά και ενώ δεν έχουν τεθεί σε ισχύ οι Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Η Βενεζουέλα παράγει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών και η Λιβύη «πνίγεται» σε εμφύλιες διαμάχες.

Η παγκόσμια αγορά στρέφεται στον άλλον «παίχτη» την Σαουδική Αραβία αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν έχει την διάθεση να καλύψει τις απώλειες των 3 άλλων προαναφερόμενων «παιχτών» με πιθανότερο (και λογικότερο) να θέλει να πουλήσει ακριβά και να «πλημμυρίσει» από πετροδολάρια.

Οικονομικός πειρασμός τεράστιος που μπορεί να μπει πάνω από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Με τα σημερινά δεδομένα όπου οι τιμές των υγρών καυσίμων, ξεπερνούν το όριο του ενός ευρώ τα μηνύματα είναι άσχημα ενόψει Οκτωβρίου.

                                                             Ποιο επίδομα;

Την ίδια ώρα στην περσινή (μνημονιακή Ελλάδα) το περιβόητο επίδομα θέρμανσης, «ψαλιδίστηκε» στο 50% για τις ευπαθείς οικογένειες και το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη για όσους χρησιμοποίησαν πετρέλαιο για θέρμανση.

Αν φέτος (μεταμνημονιακή Ελλάδα), υπάρξει αλλαγή προς το φιλολαϊκότερο (καμιά επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής), αναμένεται να το δούμε καθώς λογικά μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κληθούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι σχετικές αιτήσεις.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης, κυμάνθηκε στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο (μείωση 50%) ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές

ούτε στα εισοδηματικά κριτήρια αλλά ούτε και στις ζώνες και στα επιδοτούμενα λίτρα.

Τι προσέχουμε

Στη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέχουν τα εξής:

* Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

* Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

* Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

* Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

* Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό

* Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν την απόδειξη στην οποία πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον Νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).